Masakan Mak memang tak disangkal memang sedap, walaupun Mak memang amat cerewet tentang cara memasak, tak dapat nak kata masakan dia tak sedap. Rugi besar kalau tak makan bila Mak masak! Kalau Mak masak boleh makan 3 pinggan! Hehehehehe.......
Rendang ayam Mak is my all time favourite, especially during raya. Mak selalu guna ayam 'telur' . Ayam ni kalau dimasak isinya tak cepat lembik , jadi daging ayam ni masih lagi sedap dan tak cepat basi.
Ini dia bahan untuk rendang ayam Mak
7 ketul ayam sederhana besar potongnya
3 batang serai
2 helai daun kunyit
6 biji bawang kecil
Halia dalam 3 inci
Kerisik dalam 3-4 sudu makan
Santan dalam $1
Asam keping saya letak 2keping
Garam secukup rasa
Cili mesin-2 sudu makan
Hiris nipis bawang, halia, daun kunyit, serai kemudian campur sekali dengan ayam. Panas kan dalam kuali, masukkan kerisik, santan dan garam Serta cili mesin tadi. Bila mendidih, perlahan kan api. Biar seketika, kalau suka berkuah, angkat segera lepas mendidih, kalau suka kering biarkan lama sedikit atas kuali. Dah siap!
No comments:
Post a Comment